Krajanka z konfiturą porzeczkową
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami i cukrem pudrem. Dodać masło i jajka. Wsypać goździki, cynamon i skórkę z cytryny. Zagnieść ciasto. Uformować je w kulę, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, 2/3 ciasta włożyć między dwa kawałki pergaminu i rozwałkować na prostokąt 32x39 cm. Zdjąć wierzchni papier, a placek razem ze spod-nim kawałkiem pergaminu ułożyć na blasze. Posmarować konfiturą porzeczkową. Pozostałe ciasto cienko rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Pokroić na paseczki o szerokości 1,5 cm. Ułożyć z nich kratkę na wierzchu placka. Po-smarować rozmąconym żółtkiem.
Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec około 35 minut. Przed podaniem suto oprószyć cukrem pudrem.