Kremówki na herbatnikach
Brzoskwinie dokładnie osącz i pokrój w kostkę. Blachę do pieczenia wyłóż folią (aluminiową lub spożywczą). Na spodzie ułóż połowę herbatników.
Do rondelka wlej 1/2 l mleka, dodaj masło, cukier, cukier wanilinowy i zagotuj. W tym czasie do miski wlej pozostałe mleko, dodaj żółtka, mąkę, oba budynie i zmiksuj mikserem. Gdy mleko zacznie wrzeć, przelej to z miski do mleka w rondelku. Cały czas mieszaj mikserem na dość wysokich obrotach, aż masa zgęstnieje (nie powinno być grudek). Zdejmij z ognia i ostudź. Jeśli ciasta nie będą jadły dzieci, do kremu możesz dodać 2 łyżki ajerkoniaku.
Gdy krem zgęstnieje, połowę wylej na krakersy na dnie formy. Na nim ułóż kawałki brzoskwiń i przykryj drugą częścią kremu. Na wierzch wyłóż pozostałe herbatniki. Odstaw, by krem przestygł i dobrze zgęstniał. Wierzch herbatników możesz posypać cukrem pudrem, kolorową posypką lub zrobić esy-floresy polewą czekoladową.
Zobacz także: