Leczo warzywne
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa opłucz i osusz. Pomidory sparz, usuń skórkę i pokrój w kostkę. Paprykom odkrój szypułki oraz gniazda nasienne i również pokrój w sporą kostkę. Cebule obierz z łupin i posiekaj, czosnek po zdjęciu łupinek przeciśnij przez praskę. Wędlinę pokrój w półplasterki.
Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim szybko cebulę oraz czosnek. Po ok. 1 minucie dorzuć na patelnię wędlinę i usmaż na złoty kolor. Zawartość patelni przełóż do dużego garnka. Następnie dodaj podsmażone na oleju pomidory oraz paprykę i duś 15 min. Możesz dodać kilka łyżek kostki bulionowej mięsnej rozpuszczonej w szklance wody.
Po tym czasie dodaj zioła prowansalskie, dopraw solą (jeśli dodawałaś rozpuszczoną kostkę bulionową mięsną - nie dodawaj już soli), pieprzem oraz ostrą i słodką papryką.
Leczo duś jeszcze 5 minut. Pod koniec dodaj pokrojoną ze skórką cukinię i koncentrat pomidorowy. Możesz jeszcze doprawić zasmażką z łyżki masła i mąki, ale nie jest to konieczne.
Zobacz także: