Marmolada z pigwy
Pigwy umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki usuwając gniazda nasienne. Wrzucić je do dużego garnka, dodać obraną ze skórki i pokrojoną na plasterki cytrynę. Zalać 1 l. wody. Całość gotować na małym ogniu, pod przykryciem ok. 45 minut aż owoce zmiękną.
Po lekkim przestudzeniu zmiksować całość na pulpę i przetrzeć przez gęste sito. Taki przecier wlać do garnka z powłoką teflonową. Dodać cukier i smażyć - bez przykrycia, na małym ogniu, tak żeby masa tylko leciutko pyrkała.
Co jakiś czas trzeba całość przemieszać bo gęściejsza masa osadza się na dnie. Marmolada smaży się ok. 4 godzin zmniejszając w tym czasie swoją objętość o jakąś 1/3, ciemniejąc i gęstniejąc.
Gotową, gorącą marmoladę nałożyć do wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręcić i zostawić do wystudzenia do góry dnem.