Mazurek migdałowy
Mąkę przesiać, posiekać z rozdrobnionym schłodzonym masłem. Dodać cukier puder, migdały i żółtka. Wszystkie składniki wymieszać nożem, aż się połączą. Zagnieść szybko ciasto, owinąć w folię i włożyć na co najmniej 20 minut do lodówki.
Rozwałkować placek o grubości 2 cm, ułożyć w natłuszczonej formie, nakłuć ciasto widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni C i upiec na złocisty kolor.
Przygotować polewę. Śmietankę (ewentualnie mleko) zagotować z cukrem i dalej gotować na małym ogniu, często mieszając, przez ok. 30 minut. Gdy zgęstnieje, dodać zmielone migdały, cukier waniliowy i olejek migdałowy. Gotować, mieszając, jeszcze 10 minut. Polewę lekko ostudzić, rozsmarować ją na upieczonym spodzie, poczekać, aż stężeje.
Pół tabliczki czekolady stopić w wodnej kąpieli, przełożyć do szprycki. Zrobić dekoracje wzdłuż brzegów mazurka. Dodatkowo można użyć pralinek i cukrowych ozdób do ciast.