Reklama

Mazurek migdałowy

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki Ciasto

  • 5 dag mielone migdały
  • 2 sztuki żółtko
  • 1 kostka masło
  • 0,5 szklanki cukier puder
  • 1,5 szklanki mąka pszenna

Składniki Dekoracja

  • pralinki i ozdoby cukrowe
  • 1/2 tabliczki gorzka czekolada
  • połówki obranych migdałów

Składniki Polewa migdałowa

  • 1 szklanka śmietanka kremówka
  • 1 opakowanie cukier waniliowy
  • 25 dag cukier
  • 10 dag mielone migdały
  • 1-2 krople aromat migdałowy

Mąkę przesiać, posiekać z rozdrobnionym schłodzonym masłem. Dodać cukier puder, migdały i żółtka. Wszystkie składniki wymieszać nożem, aż się połączą. Zagnieść szybko ciasto, owinąć w folię i włożyć na co najmniej 20 minut do lodówki.

Rozwałkować placek o grubości 2 cm, ułożyć w natłuszczonej formie, nakłuć ciasto widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni C i upiec na złocisty kolor.

Przygotować polewę. Śmietankę (ewentualnie mleko) zagotować z cukrem i dalej gotować na małym ogniu, często mieszając, przez ok. 30 minut. Gdy zgęstnieje, dodać zmielone migdały, cukier waniliowy i olejek migdałowy. Gotować, mieszając, jeszcze 10 minut. Polewę lekko ostudzić, rozsmarować ją na upieczonym spodzie, poczekać, aż stężeje.

Reklama

Pół tabliczki czekolady stopić w wodnej kąpieli, przełożyć do szprycki. Zrobić dekoracje wzdłuż brzegów mazurka. Dodatkowo można użyć pralinek i cukrowych ozdób do ciast.

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy