Mazurek nugatowy na waflach
Cukier wsypać do rondelka, dodać 5-6 łyżek wody i mieszając ugotować syrop. Pozwolić aby nabrał lekko złotego koloru.
W osobnym garnuszku mieszając zagotować miód. Wrzący wlać do syropu cukrowego, dokładnie wymieszać.
Z białek ubić sztywną pianę. Ustawić w garnku na małym ogniu i mieszając powoli dolewać niewielkie ilości gorącego syropu cukrowo-miodowego. Mieszać, aż masa zgęstnieje i opadnie do połowy. Wtedy wsypać posiekane orzechy, migdały oraz rdzeń wyjęty z wanilii. Wymieszać.
Ciepłą masą przekładać po 3-4 wafle. Kroić ciepłe. W gorącej kąpieli wodnej rozpuścić czekoladową polewę. Dwie łyżki odłożyć, resztą do połowy posmarować mazurek.
Masę marcepanową zagnieść z 3-4 łyżkami cukru pudru. Odłożyć 2 łyżeczki masy. Jedną zabarwić na czerwono. Z reszty 1/4 zabarwić na piaskowo, a pozostały marcepan na intensywnie żółto. Z żółtej masy wylepić kurczaczki lub kaczuszki. Z czerwonej zrobić im dziobki i kokardki. Kurczaczki dolepić do mazurka. Piaskową masę rozwałkować, wyciąć z niej dróżkę dla kurczaków, dolepić pod kurczakami. Odłożoną polewę czekoladową ponownie rozgrzać, umieścić w woreczku foliowym, wyciąć maleńki otworek i wyciskać polewę rysując gałązkę. Z niebarwionej masy marcepanowej zrobić kotki baziowe, końcówki pomalować czekoladą.