Reklama

Mazurek wschodni

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki Lukier

  • 1/4 szklanki gorąca woda
  • 2 szklanki cukier puder
  • 1 łyżka sok z cytryny

Składniki Przybranie

  • posiekana kolorowa galaretka owocowa
  • owoce świeże i z syropu
  • smażona skórka pomarańczowa

Składniki

  • 2 małe sztuki cytryna
  • 2 szklanki mielone orzechy włoskie
  • 3/4 szklanki cukier
  • 5 sztuk jajko

Żółtka oddzielić od białek. Białka odstawić w chłodne miejsce, żółtka ucierać z cukrem na puszystą masę. Cytryny umyć, sparzyć wrzątkiem. Do masy jajecznej dodać sok z jednej cytryny i skórkę otartą z obu cytryn. Nie przerywając ucierania, wrzucać orzechy. Z białek ubić sztywną pianę, dodać ją do masy i delikatnie wymieszać.

Blachę do pieczenia w formie kwiatka posmarować tłuszczem, posypać tartą bułką. Przełożyć do niej ciasto. Piec je 35 minut w temp. 175 stopni C. Gotowe wyjąć z piekarnika, przestudzić. Przygotować lukier. Podane składniki ucierać razem, aż powstanie jednolita masa. Posmarować mazurek lukrem, udekorować pokrojoną galaretką i skórką pomarańczową.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy