Minipączki
Drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z łyżką cukru, połączyć z lekko podgrzanym mlekiem i starannie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło rozpuścić w rondelku, odstawić, by wystygło.
Mąkę przesiać do miski, wlać do niej rozczyn, dodać pozostały cukier, rozpuszczone masło, żółtka, alkohol oraz szczyptę soli. Wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykrywszy ściereczką.
Gdy ciasto wyrośnie, odrywać kawałki i formować małe pączki, ponownie odstawić do wyrośnięcia (przykryte ściereczką). Pączki smażyć na głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Pączki wyłowić i osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Zrobić lukier z cukru pudru, soku z cytryny i minimalnej ilości wody. Polać ostudzone pączki.