Reklama

Minipączki

Czas przyrządzenia: 3 i więcej godzin
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • 50 ml alkohol (np. rum)
  • szczypta sól
  • 5 dag drożdże
  • 1 litr olj do smażenia
  • sok z cytryny
  • 200 dag ciepłe mleko
  • cukier puder
  • 2 łyżki rozpuszczone masło
  • 2 żółtko
  • 50 dag mąka
  • 5 dag cukier

Drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z łyżką cukru, połączyć z lekko podgrzanym mlekiem i starannie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło rozpuścić w rondelku, odstawić, by wystygło.

Mąkę przesiać do miski, wlać do niej rozczyn, dodać pozostały cukier, rozpuszczone masło, żółtka, alkohol oraz szczyptę soli. Wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykrywszy ściereczką.

Gdy ciasto wyrośnie, odrywać kawałki i formować małe pączki, ponownie odstawić do wyrośnięcia (przykryte ściereczką). Pączki smażyć na głębokim tłuszczu na złoty kolor.

Reklama

Pączki wyłowić i osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Zrobić lukier z cukru pudru, soku z cytryny i minimalnej ilości wody. Polać ostudzone pączki.


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy