Miodowy przekładaniec
Przesianą mąkę wymieszaj z cukrem i sodą oczyszczoną. Dodaj kawałki zimnego tłuszczu, po-siekaj aż powstaną grudki. Następnie dodaj jajka oraz miód, szybko zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Podziel je na 5 równych kawałków, każdy owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 minut. Foremkę wyłóż papie-rem do pieczenia, spód wylep pierwszym kawałkiem ciasta. Piecz 13-15 minut w temperaturze 180°C. W ten sam sposób upiecz pozostałe kawałki ciasta.
Przygotuj krem. Do rondelka wlej 2 szklanki mleka, dodaj cukier oraz cukier wanilinowy, zagotuj. Do pozostałego mleka dodaj żółtka, obie mąki, wymieszaj mikserem,by nie było grudek. Masę żółtkową wlej do gotującego się mleka. Mieszając gotuj kilka minut, aż powstanie gęsty budyń. Wystudź. Do miski włóż miękkie masło, utrzyj mikserem na puch. Następnie, nie przerywając miksowania, dodawaj po 1 łyżce budyniu.
Cztery kawałki ciasta posmaruj kremem. Ułóż jeden na drugim, przykryj piątym kawałkiem. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Tuż przed podaniem wierzch ciasta oprósz cukrem pudrem.