Reklama

Mus egzotyczny

Czas przyrządzenia: 10-30 minut
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki Składniki na 6 porcji:

  • 6 owoców kiwi
  • 4-5 łyżek cukier puder
  • pomarańcza
  • 20 dag śmietanka kremówka
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki cukier waniliowy

Kiwi umyj, obierz, pokrój na mniejsze cząstki. Następnie zmiksuj z dodatkiem cukru pudru blenderem lub mikserem w naczyniu koktajlowym. Mus kiwi odstaw na kwadrans do lodówki.

Pomarańczę sparz, a gdy ostygnie, starannie osusz. Nie przekrajając owocu, zetrzyj z połowy skórkę na tarce o najdrobniejszych oczkach. Teraz przekrój owoc na pół i z tej samej połówki wyciśnij sok. Pozostałą połówkę owocu ze skórką pokrój w półplasterki.

Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubij z sokiem wyciśniętym z cytryny (dodawaj go bardzo powoli, aby śmietanka się nie zważyła) oraz z cukrem wanilinowym. Gdy śmietana będzie już sztywna, dodaj skórkę otartą z połowy pomarańczy i delikatnie wymieszaj wszystko łyżką. Jeśli deser przygotowujesz z serkiem mascarpone, połącz go teraz z bitą śmietaną.

Reklama

Do szklanych pucharków nakładaj na przemian po porcji musu z kiwi oraz bitej śmietany. Udekoruj wierzch plasterkami pomarańczy oraz miąższem (pestkami) owocu granatu. Deser schładzaj co najmniej 15 minut przed podaniem.

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy