Reklama

Mus gruszkowy

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • 1/2 cytryna
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 kg gruszek
  • 2 łyżki cukru
  • kilka listków mięty

Jedną gruszkę zostawić do dekoracji, resztę obrać i usunąć gniazda nasienne. Litr wody zagotować z cukrem i cytryną, włożyć obrane gruszki i gotować na wolnym ogniu ok. 10 min. Po tym czasie gruszki odcedzić, lekko ostudzić i zmiksować. W połowie gorącego wywaru rozpuścić żelatynę i połączyć z gruszkami.

Gdy mus zacznie lekko zastygać, przemieszać go i przełożyć do foremek. Schładzać w lodówce min. 1 godzinę. Wyjąć z foremek, dekorować pozostawioną gruszką oraz miętą lub czekoladą.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy