Mus jogurtowy
Jogurt wymieszać z 2 łyżkami cukru pudru, cukrem waniliowym, startą skórką z cytryny i sokiem z połowy cytryny. Śmietanę ubić z resztą cukru pudru. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wrzątku i połączyć z jogurtem, a następnie z ubitą śmietaną. Mus jogurtowy przełożyć do formy lub kilku mniejszych, wstawić do lodówki na min. 2 h. W tym czasie przygotować sos.
Truskawki umyć, oszypułkować i pokroić na plasterki. Rabarbar oczyścić i pokroić w plasterki, włożyć do rondelka, wsypać cukier, suchą galaretkę i zalać 1/2 szklanki wody. Dusić ok. 5 min. często mieszając. Pod koniec duszenia dodać truskawki, doprowadzić do wrzenia i schłodzić. Mus wyjąć z foremek i podawać z sosem, dekorować plasterkami rabarbaru.