Nadziewana pieczeń rzymska
Cebulkę obrać, posiekać drobno, przesmażyć na maśle na rumiano, lekko przestudzić. W dużym naczyniu wyrobić masę z mięsa, jajek, odciśniętej bułki, podsmażonej cebulki, ziół suszonych. Doprawić do smaku solą i pieprzem, masą przykryć folią i odstawić do lodówki.
Cukinię umyć, odciąć końcówki, łyżeczką wydrążyć, lekko zblanszować w wodzie.
Wszystkie warzywa przeznaczone na nadzienie obrać, oczyścić, opłukać. Cebulę, paprykę, pokroić w kosteczkę, podsmażyć na oliwie, warzywa przełożyć do miski lekko przestudzić.
Opłukaną natkę posiekać, dodać do nadzienia wraz żółtkiem, kaparami, bułką tartą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym nadzieniem nafaszerować cukinię.
Na arkusz papieru pergaminowego wyłożyć połowę masy mięsnej, uułożyć nafaszerowaną cukinię, przykryć pozostałym mięsem, zawinąć papier tak aby utworzył cukierek, umieścić pakunek w naczyniu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec 1 godzinę i 20 minut.