Paella walencjańska
Przygotowanie:
Pomidory obrać ze skórki, miąższ drobno pokroić. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, paprykę w paski. Schab pokroić w kostkę, podudzia z kurczaka natrzeć solą i pieprzem.
Na rozgrzanym oleju obsmażyć podudzia z kurczaka (4-5 minut) zdjąć. Następnie smażyć schab (2-3 minuty), zdjąć z patelni. 2-3 minuty smażyć owoce morza, zdjąć. Na pozostałym tłuszczu smażyć pomidory, fasolkę, paprykę, cebulę i czosnek. Smażyć 3-4 minuty cały czas mieszając.
Na patelni do paelli umieścić: ryż, łyżeczkę soli, szafran, przesmażone warzywa i groszek. Wlać 0,25 l wody i zagotować. Mięso i owoce morza ułożyć na ryżu. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (200 st. C) i piec 25-30 minut. Po wyjęciu przykryć ściereczką i odstawić na 7-8 minut. Dekorować natką.
Zobacz także: