Reklama

Panna cotta z pistacjami

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • 250 ml mleko
  • 1 łyżka białe wino
  • 1 łyżka likier Amaretto
  • 2 garście pistacje
  • 6 dag cukier
  • 250 ml smietanka kremówka
  • 1 opakowanie cukier waniliowy
  • 25 dag truskawki lub maliny
  • 1 łyżeczka masło
  • 2 czubate łyżki żelatyna

Żelatynę zalej niewielką ilością wrzącej wody. Mieszaj tak długo aż się rozpuści. Do rondelka wlej śmietankę kremówkę i mleko, dodaj cukier oraz cukier wanilinowy. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Gdy całość zacznie wrzeć, wlej amaretto oraz wino, a gdy ponownie zacznie wrzeć, zestaw z ognia i wystudź.

Wystudzoną żelatynę wlej do garnka z mlekiem, wymieszaj trzepaczką. Podłużną foremkę wysmaruj masłem. Wlej przygotowaną masę i wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Reklama

Mrożone owoce rozmroź. Świeże truskawki lub maliny umyj. Owoce zmiksuj blenderem na mus. Dopraw do smaku cukrem. Pistacje drobno posiekaj. Tuż przed podaniem deser przełóż na talerz lub paterę. Formę z deserem zanurz na ok. 2 sekundy w gorącej wodzie, a następnie odwróć formę o 180 stopni wprost na talerz. Polej przygotowanym sosem, posyp posiekanymi pistacjami i udekoruj borówkami.


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy