Panzanella - sałatka prosto z serca Włoch
Czerstwy chleb kroimy na grube kromki, a te na spore kawałki. Przygotowujemy miseczkę, w której będziemy mieszać wszystkie składniki. Musi być odpowiednio duża.
Wlewamy do niej 1/4 - 1/2 szklanki oliwy smakowej Monini Basil, dodajemy dwie łyżki stołowe octu z czerwonego wina Monini Aceto Rosso. Możemy dodać mniej lub więcej zgodnie z naszymi upodobaniami, a także dodać odrobinę wody. Wsypujemy do tego zioła, np. prowansalskie i kawałki chleba, dokładnie mieszając je z płynem.
Do tak przygotowanego chleba dodajemy pozostałe składniki. Pokrojone na osiem części pomidory (wcześniej wycinamy z nich zdrewniałą część przy ogonku, możemy je też sparzyć i obrać), kapary, filety anchois i pokrojoną w piórka cebulę.
Całość posypujemy pieprzem do smaku, a każdą porcję dekorujemy listkami bazylii. Anchois i kapary są bardzo intensywne w smaku, więc nie należy przesadzać z ich ilością. Filety sardeli są też przeważnie słone, w związku z tym dodawanie soli do potrawy nie jest konieczne.