Pasztet z kaczki
Wymieszaj składniki marynaty. Mięso kacze opłucz, osusz, wątróbkę oczyść z błon. Oba składniki ułóż w salaterce, zalej marynatą, wymieszaj. Przykryj, odstaw na noc. Masło stop, odszumuj, zestaw z ognia. Słoninę włóż na 2 godz do zamrażarki. Następnie pokrój w cieniutkie plasterki.
Mięso i wątróbki razem z marynatą zmiksuj na gładką, jednolitą masę.W trakcie miksowania wbijaj po 1 jajku i stopniowo wlewaj stopione masło. Dopraw solą i pieprzem.
Formę pasztetową wyłóż cienkimi plasterkami słoniny, wypełnij masą. Wstaw do piekarnika 200°C. Piecz około 70-80 minut. Pozostaw na noc do ostygnięcia. Gotowy pasztet podawaj z dwoma sosami: cumberland (żurawina i chrzan) i sosem z grejpfruta zmiksowanego z malinami.