Reklama

Pasztet z kurcząt

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • 5 dag masła
  • 6 sztuk udek z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 15 dag słoniny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta rozmarynu
  • 2-3 jajka
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 15 dag cielęciny
  • 1 cebula
  • szczypta szałwii
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 łyżki mieszanki posiekanych ziół
  • 1 szklanka bulionu
  • 10 dag wątróbek drobiowych

Kurze udka natrzeć sokiem z cytryny, szałwią i rozmarynem, zostawić na pół godziny, po czym w płaskim rondlu zalać gorącym bulionem i gotować ok. 40 min pod przykryciem, na niewielkim ogniu. Przestudzić, zdjąć skórę, wyjąć kości. W rondlu stopić łyżkę masła, zeszklić pokrojoną w grube plastry cebulę, włożyć pokrojoną cielęcinę i 10 dag pokrojonej słoniny, skropić winem, dusić pod przykryciem ok. 20 min, po czym dodać wątróbki i mięso z udek razem z bulionem, w którym się dusiły. Gotować na dużym ogniu ok. 5 min, aby odparować nadmiar płynu, przestudzić, przepuścić 2-3 razy przez maszynkę, przyprawić solą, pieprzem i gałką, wbić jaja, dokładnie wyrobić masę.

Reklama

Foremkę lekko posmarować masłem, wysypać bułką tartą, wyłożyć cieniutkimi paskami słoniny (5 dag), napełnić przygotowaną masą, przykryć folią, wstawić do nagrzanego piekarnika. Pasztet piec 30-35 min. Ostudzić, posypać ziołami, lekko docisnąć. Podawać np. z sosem śmietanowym.

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy