Reklama

Pasztet z pieczarek i migdałów

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • 1 łyżka płatki migdałowe
  • 1 łyżka gęsta śmietana
  • szczypta pieprz kajeński
  • 40 dag pieczarki
  • 1 szklanka siekane migdały
  • 1 łyżeczka suszony tymianek
  • 4 ząbki czosnek
  • 10 dag małe kapelusze pieczarek
  • 3 łyżki masło
  • 2 łyżki jajka
  • 1 łyżka bułka tarta
  • 1 łyżka sok z cytryny
  • duża cebula

Pieczarki oczyść. Kapelusze małych sztuk skrop sokiem z cytryny, oprósz pieprzem kajeńskim i odstaw na 2 godz. Resztę pieczarek pokrój.

Na 2 łyżkach masła podsmaż siekaną cebulę i czosnek, dodaj krojone pieczarki i chwilę smaż razem. Zmniejsz ogień i smaż aż płyn odparuje. Przestudź. Zmiksuj z migdałami, śmietaną, jajkami, tymiankiem i solą.

Formę nasmaruj masłem, wysyp bułka tartą. Do polowy napełnij masą, przykryj kapeluszami pieczarek, a te resztą masy. Posyp płatkami migdałowymi. Pasztet ustaw w blaszce z gorącą wodą. Razem umieść w gorącym piekarniku i piecz 40 minut.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy