Reklama

Pieczeń w warzywach

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • olej
  • sól
  • 1 por
  • 3 łyżki musztarda
  • pieprz
  • 2 łyżki masło
  • 1/2 cukinia
  • 2-4 sztuki marchew
  • 1 cebula
  • 2 kg wołowina
  • 1 seler

Mięso w całości umyj, osusz, a następnie natrzyj olejem, musztardą, solą i obydwoma rodzajami pieprzu. Jeśli lubisz ostrzejszy smak pieczonej wołowiny, pokrój czosnek w słupki i nadziej nim wołowinę. Mięso odstaw do lodówki (w misce pod przykryciem) na kilka godzin, a najlepiej na całą dobę.

Po tym czasie obsmaż mięso z każdej strony na rozgrzanym oleju, przełóż do naczynia żaroodpornego. Naczynie z mięsem wstaw do rozgrzanego wcześniej piekarnika. Piecz pod przykryciem. Pierwszy kwadrans w temperaturze 200° C, a potem zmniejsz temperaturę do 180° C i piecz 105 min.

Reklama

Gdy mięso będzie się piekło, przygotuj warzywa. Na dużej patelni na oleju z masłem zeszklij pokrojoną w piórka cebulę, dodaj pokrojone w talarki: cukinię, marchew i pora oraz selera pokrojonego w słupki. Smaż chwilę razem.

Piekarnik otwórz, ale nie wyłączaj go. Wysuń naczynie z wołowiną, odkryj je, przewróć wołowinę na drugą stronę, obłóż warzywami z patelni. Przykryj naczynie ponownie, piecz mięso w warzywach jeszcze około 30 minut. Około 5-7 minut przed końcem odkryj mięso i dopiecz.

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy