Reklama

Pieczeń wieprzowa w ziołach

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • pieprz
  • szczypta suszony rozmaryn
  • 1/2 masło
  • 2 łyżki musztarda
  • cukier
  • 1 cebula
  • po łyżce siekana natka, kolendra, tymianek
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułka tarta
  • 2 łyżki olej
  • skórka i sok z cytryny
  • sól
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • olej do smażenia

Polędwiczki umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Olej mocno rozgrzej na dużej patelni, podsmaż na nim polędwiczki z obu stron na średnim ogniu. Zdejmij z patelni, oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Cebulę obierz i posiekaj. Łyżkę masła rozgrzej w tłuszczu, na którym było smażone mięso. Dodaj cebulę, zeszklij na małym ogniu, nie przerywając mieszania. Zdejmij z ognia. Do cebuli dodaj posiekane zioła, oliwę oraz jajko wymieszane z tartą bułką. Całość przypraw do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.

Reklama

Polędwiczki dokładnie posmaruj musztardą. Następnie przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Wierzch mięsa obtocz przygotowaną masą ziołową, dobrze przyciśnij. Formę wstaw do wcześniej rozgrzanego piekarnika. Polędwiczki piecz około 20-30 minut w temperaturze 180° C.

Resztę masła rozgrzej na patelni. Dodaj do niego listki natki pietruszki i drobniutko otartą skórkę z cytryny, wymieszaj. Przypraw do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem, szczyptą cukru i sokiem z cytryny. Sos podawaj osobno w sosjerce. Pieczeń doskonale smakuje z zieloną sałatą skropioną sosem winegret oraz pomidorkami koktajlowymi.

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy