Pieczeń wieprzowa w ziołach
Polędwiczki umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Olej mocno rozgrzej na dużej patelni, podsmaż na nim polędwiczki z obu stron na średnim ogniu. Zdejmij z patelni, oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Cebulę obierz i posiekaj. Łyżkę masła rozgrzej w tłuszczu, na którym było smażone mięso. Dodaj cebulę, zeszklij na małym ogniu, nie przerywając mieszania. Zdejmij z ognia. Do cebuli dodaj posiekane zioła, oliwę oraz jajko wymieszane z tartą bułką. Całość przypraw do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
Polędwiczki dokładnie posmaruj musztardą. Następnie przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Wierzch mięsa obtocz przygotowaną masą ziołową, dobrze przyciśnij. Formę wstaw do wcześniej rozgrzanego piekarnika. Polędwiczki piecz około 20-30 minut w temperaturze 180° C.
Resztę masła rozgrzej na patelni. Dodaj do niego listki natki pietruszki i drobniutko otartą skórkę z cytryny, wymieszaj. Przypraw do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem, szczyptą cukru i sokiem z cytryny. Sos podawaj osobno w sosjerce. Pieczeń doskonale smakuje z zieloną sałatą skropioną sosem winegret oraz pomidorkami koktajlowymi.