Pieczeń wołowa w papryce
Pieczeń wołowa w papryce idealnie pasuje na wyśmienity obiad.
Mięso przyprawić solą i pieprzem, natrzeć olejem i odstawić do lodówki najlepiej na noc. Po tym czasie obsmażyć mięso z każdej strony na rozgrzanym oleju i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec pod przykryciem w nagrzanym do 180°C piekarniku, przez ok. 1 godzinę. W czasie, gdy mięso się piecze, przygotować warzywa. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, czosnek obrać, pokroić w plasterki, cebulę posiekać. Pomidory pokroić w kostkę. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę i czosnek, dodać paprykę i na końcu pomidory, doprawić solą i pieprzem. W połowie pieczenia obłożyć warzywami mięso.
Podawać z warzywami i ziemniakami.