Pieczony kabaczek
Kabaczek umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, odkroić jeden koniec, wydrążyć środek. Mocno rozgrzać olej na dużej patelni, dusić na nim posiekaną cebulę, czosnek i włoszczyznę około 8 minut na małym ogniu nie przerywając mieszania. Całość odstawić do przestygnięcia.
Do warzyw dodać mielone mięso, wbić jajko, wsypać tartą bułkę. Przyprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem, vegetą i majerankiem. Przygotowanym farszem wypełnić kabaczka. Zawinąć w posmarowaną tłuszczem folię aluminiową. Piec około godzinę w temperaturze 200°C.
Przygotować sos: na łyżce oleju zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Zalać przecierem pomidorowym, wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, gotować około 5 minut na małym ogniu. Kabaczka wyjąć z folii, ułożyć na półmisku, odkroić 2-3 plastry, polać drobiną sosu. Pozostały sos przelać do sosjerki, podawać osobno.