Pierogi z soczewicą
Umytą soczewicą zalać letnią wodą, odstawić. Następnego dnia ugotować, odcedzić. Posiekaną cebulę zeszklić na oleju, przestudzić. Posiekać jajko ugotowane na twardo. Soczewicę i ziemniaki przepuścić przez maszynkę, połączyć z cebulą i posiekanym jajkiem. Dodać sól, pieprz i majeranek do smaku. Wbić surowe jajko, wyrobić masę.
Ze składników zagnieść ciasto, rozwałkować. Wycinać krążki. Na każdym układać po porcji farszu, zalepiać starannie, dociskając brzegi. Gotowe pierogi wrzucać porcjami na posolony wrzątek, przemieszać drewnianą łyżką i gotować do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, przepłukać zimną wodą.
Pierogi podawać polane stopionym masłem, posypane kolorowym pieprzem i udekorowane majerankiem. Po ostygnięciu można pierogi przyrumienić na oleju na złoty kolor i podawać gorące (będą jeszcze smaczniejsze).