Reklama

Przepiórcze jajeczka w galarecie

Czas przyrządzenia: 3 i więcej godzin
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • 2 szklanki bulion drobiowy
  • 20 sztuk pomidorki koktajlowe
  • olej
  • sałata i papryka konserwowa do dekoracji
  • 1/2 szklanki sos sojowy
  • 2 łyżki żelatyna
  • natka pietruszki
  • 20 sztuk jaja przepiórcze
  • 4 łyżki kukurydza
  • 1 łyżka kapary

Jajka ugotować na twardo (około 7 minut), ostudzić, obrać. Połowę jajek włożyć do rondelka, wlać sos sojowy i gotować około 10 minut. Pozostawić w sosie do ostygnięcia.

Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej, przegotowanej wody. Podgrzać bulion. Wlać napęczniałą żelatynę i mieszając zagotować. Ostudzić.

Na spód nasmarowanej olejem formy do babek wlać odrobinę galarety. Kiedy zastygnie, ułożyć gałązki natki oraz na przemian białe i brązowe (z sosu sojowego) jajka. Zalać odrobiną galarety, wstawić do lodówki i pozostawić do zastygnięcia.

Reklama

Na stężałej galarecie ułożyć warstwę kukurydzy, również zalać galaretą. Kiedy ta zastygnie, ułożyć kapary i pomidorki. Zalać resztą galarety, przykryć folią, wstawić do lodówki.

Gotową galaretę delikatnie przełożyć na półmisek. Udekorować listkami sałaty i konserwową papryką oraz gałązkami natki.

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy