Reklama

Pudding czekoladowy

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki Składniki na 6 porcji:

  • 10 dag gorzka czekolada
  • 3 jajko
  • 25 dag mąka
  • 10 dag czekolada o smaku kawowym
  • 2 żółtko
  • 3 dag pistacje
  • 1 łyżka cukier puder
  • masło i mąka do foremek
  • 3 mandarynka
  • 10 dag masło
  • 2-3 łyżki likier pomarańczowy
  • 10 dag cukier
  • 75 ml syrop cukrowy

Przygotować 6 foremek żaroodpornych o poj. 150-200 ml. Każdą grubo posmarować masłem i oprószyć mąką, odstawić w chłodne miejsce. Obie czekolady posiekać i razem z masłem stopić w gorącej kąpieli wodnej. Odstawić do wystudzenia.

Jajka i żółtka ucierać z cukrem 4-5 minut w gorącej kąpieli wodnej, aż masa będzie puszysta i jasnokremowa. Następnie porcjami dodawać masę czekolado-wą i przesianą mąkę. Wymieszać, nałożyć do foremek. Schładzać godzinę. Mandarynki obrać, pokroić w plasterki, skropić likierem wymieszanym z syropem cukrowym. Włożyć na 1-2 godziny do lodówki. Schłodzony pudding wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200ºC. Piec 12-15 minut. Deser schładzać w foremkach 2 minuty, potem wyłożyć na talerzyki. Obłożyć plasterkami mandarynek i udekorować cukrowymi perełkami. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Reklama
Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy