Reklama

Sałatka włoska

Czas przyrządzenia: 10-30 minut
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • 100 ml oliwa
  • 50 dag makaron (rurki)
  • 6 łyżek czerwony ocet winny
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki orzeszki piniowe
  • 4 sztuki pomidory
  • 4 łodygi seler naciowy
  • 2 małe kolby czerwona cykoria (radicchio)
  • 20 dag szynka wędzona

Makaron ugotuj al dente w dużej ilości osolonego wrzątku. Odcedź, przelej zimną wodą, osącz. Łodygi selera umyj, pokrój w cienkie krążki. Odłóż 8 najładniejszych liści cykorii, resztę pokrój w wąskie paseczki. Szynkę również pokrój w cienkie paseczki. Wysmaż je na chrupko na 2 łyżkach oliwy.

Skwarki zdejmij z patelni, a na pozostałym ze smażeniu tłuszczu obsmaż pokrojone radicchio i seler.

Pomidory umyj, pokrój w kostkę. Na suchej patelni upraż na złoto nasiona pinii. Ocet wymieszaj z solą i pieprzem, mieszając powoli wlewaj oliwę. Wszystkie składniki sałatki wymieszaj z sosem. Napełnij odłożone liście cykorii.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy