Serowy przekładaniec
Przygotowanie:
Składniki na ciasto zagnieść, 1/3 ciasta zamrozić, resztę przez pół godziny chłodzić w lodówce, po czym rozwałkować na blaszce.
Składniki na masę serową połączyć (twaróg zemleć, masło rozpuścić). Ser rozsmarować na cieście. Brzoskwinie osączyć, pokroić w plastry, ułożyć na masie serowej. Białka ubić, dodać cukier. Gdy będą ubite na sztywno, wymieszać z pozostałymi składnikami z warstwy IV. Przygotowaną masę rozłożyć na brzoskwiniach.
Wyjąć ciasto z zamrażalnika, pokruszyć je lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, po czym posypać nim wierzch przekładańca. Piec w piekarniku w temp. 170-180°C przez 60 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu placek posypać cukrem pudrem (najlepiej przez sitko).
Zobacz także: