Sznycel z jajkiem sadzonym
Sznycel z jajkiem sadzonym to obiadowy klasyk.
Przygotowanie:
Mięso opłucz, osusz, pokrój w poprzek włókien na 4 kotlety. Każdy kawałek cielęciny lekko rozbij tłuczkiem wkładając pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej. Sznycle skrop sokiem z cytryny. Oprósz solą oraz pieprzem. Kotlety oprósz z obu stron mąką strzepując jej nadmiar.
Następnie panieruj w najpierw w roztrzepanym jajku, po czym w tartej bułce. Na patelni rozgrzej olej. Wyłóż mięso, smaż z obu stron na złoty kolor.
Jednocześnie na drugiej patelni rozgrzej masło. Wbij pozostałe jajka. Umaż jajka sadzone (białko powinno być ścięte, a żółtko płynne). Posól, posyp zieleniną. Sznycle ułóż na ogrzanych talerzach.
Na wierzchu każdego połóż jajko sadzone.