Szynka pieczona z glazurą
- Szynkę zalej zimną wodą i odstaw na noc do namoczenia.
- Rano ponownie zalej szynkę zimną, czystą wodą. Dodaj rozdrobioną włoszczyznę i sól, zagotuj.
- Usuń powstałą pianę, dodaj przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, tymianek oraz goździki. Gotuj na małym ogniu przez 4 godziny, co jakiś czas dolewając wodę.
- Wyjmij mięso i przełóż je do brytfanki. Górną powierzchnię szynki ponacinaj na krzyż w odstępach co 1 cm. Wywar możesz wykorzystać do ugotowania zupy.
- Z miodu, miodu pitnego, brązowego cukru, sosu sojowego, musztardy i przyprawy Knorr zrób glazurę. Dzięki niej danie będzie się wspaniale prezentować i doskonale smakować.
- Tak przygotowaną glazurą polej mięso. Piecz je przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 170°stopni. Co jakiś czas polewaj mięso sosem. Gotowe mięso powinno mieć rumianą i chrupiącą skórkę. Szynkę podawaj w całości i krój w plastry na porcje. Serwuj z gotowanymi ziemniakami.