Reklama

Tradycyjne chińskie pierożki

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • sól
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • koperek
  • garść grzybów mun
  • 2 szklanki mąki
  • 3 cm korzeń imbiru
  • pieprz
  • 3 dymki
  • olej

Przygotowanie:

Grzyby namoczyć, posiekać. Imbir obrać, zetrzeć. Kapustę poszatkować, dymkę i koperek posiekać. Wszystko podsmażyć, doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Wystudzić i wymieszać na jednolitą masę.

Z mąki, szczypty soli i ok. szklanki gorącej wody zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość 5 mm, wykrawać kółka, nakładać farsz, zlepiać pierogi. Usmażyć na złoto na oleju, potem na patelnię wlać wodę (do wysokości 1/2 cm). Częściowo przykryć i gotować, aż woda odparuje.

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy