Tradycyjny żurek
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić w większą kostkę. Olej rozgrzać, zeszklić cebulę, mieszając, następnie dodać boczek i jeszcze chwilę smażyć, aż stanie się chrupiący. Usmażony boczek przełożyć do garnka na zupę.
Boczek zalać wodą, dodać listki laurowe, majeranek, lekko przyprawić. Dołożyć kiełbasę. Gotować ok. 25 minut. Dodać żurek, doprowadzić do wrzenia, zdjąć i ewentualnie jeszcze raz doprawić. Śmietanę zmiksować z mąką, wlać do zupy.
Jajka ugotować na twardo. Białą kiełbasę wyjąć, pokroić w plasterki. Jajka przelać zimną wodą, ostudzić, obrać, pokroić na połówki lub ćwiartki. Do talerzy wlać po porcji żurku. Włożyć kawałki kiełbasy i jajek. Podawać na ciepło najlepiej z pieczywem.