Reklama

Tymbaliki z zielonego groszku

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • 2 łyżki masło
  • bułka tarta i tłuszcz do formy
  • 1 szklanka gęsta śmietana
  • 1 mała puszka koncentrat pomidorowy
  • 1 łyżka suszona bazylia
  • 3 sztuki jajko
  • 2 łyżki mąka
  • cukier
  • sól
  • 50 dag groszek konserwowy
  • 4 dag kasza manna
  • biały pieprz

Groszek osączyć z zalewy, dwie łyżki odłożyć do dekoracji, pozostały zmiksować na jednolitą masę. Masło ucierać, wbijając kolejno po jednym żółtku, dodać piure groszkowe, dosypać kaszę mannę, wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru.

Małe foremki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, połączyć z masą groszkową. Foremki napełniać budyniem, wstawić do dużej brytfanny, wypełnionej wrzącą wodą. Brytfannę przykryć. Wstawić do piekarnika, piec na parze przez 40 minut w temp. 200°C.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy