Reklama

Wieniec orzechowy

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • 15 dag masło
  • 10 dag orzechy włoskie
  • 1 opakowanie cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukier
  • 10 dag nerkowce
  • 5 sztuk jajko
  • 1 szklanka mielone orzechy
  • 5 dag śmietanka kremówka
  • gotowa polewa orzechowa
  • 2 szklanki mąka pszenna
  • 10 dag orzechy laskowe
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 1 szklanka mleko
  • 10 dag migdały

Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Jajka rozbij. Żółtka dodaj do masy. Ucierając dolewaj mleko oraz wsypuj mąkę, proszek do pieczenia i mielone orzechy. Białka ubij. Pianę z białek połącz z ucieraną masą, dodaj całe orzechy i migdały. Foremkę z kominem natłuść, oprósz tartą bułką. Napełnij ciastem.

Ciasto piecz 1 godzinę w temp. 180 st. Gotowe, ostudzone ciasto polej stopioną polewą. Kiedy zastygnie ubij śmietankę i porób z niej maleńkie rozetki na wierzchu wieńca. W każdą wetknij orzech laskowy.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy