Wołowina po debreczyńsku
Mięso w plastrach oprósz świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz mąką. Cebule obierz z łupin i posiekaj. Z każdej papryki usuń szypułkę oraz nasiona, wypłucz w środku i osusz, po czym miąższ pokrój w paski.
Na patelni rozgrzej smalec i zrumień na nim plastry wołowiny. Następnie prosto z patelni przełóż mięso do rondla i osól je. Na tym samym tłuszczu podsmaż posiekaną cebulę. Oprósz ją przyprawami. Dodaj roztarty czosnek i zalej na patelni 1/2 filiżanki wody. Gdy woda zacznie wrzeć, przelej wszystko do garnka z wołowiną.
Mięso duś pod przykryciem 50 minut. Po 30 minutach duszenia dodaj pokrojone na ćwiartki ziemniaki, kawałki kiełbasek, paski papryki i dosyp kminek.
Sparzone i obrane ze skórki pomidory pokrój w ósemki i dodaj do mięsa. Następnie dolej tyle wody, aby warzywa były przykryte. Gulasz duś pod przykryciem jeszcze 20 minut, aż warzywa staną się miękkie. Przed podaniem skosztuj, przypraw ewentualnie solą, pieprzem i ostrą papryką, dodaj majeranek. Podawaj od razu jako samodzielne danie.