Reklama

Wykwintny stek z sosem pieprzowym

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 1-2 osoby

Składniki Składniki na 2 porcje:

  • 2 łyżki olej
  • 50ml wytrawnego białego wina
  • 1/3 szklanki słodka śmietanka
  • sól
  • 30 dag polędwica wołowa
  • 2 gałązki rozmaryn
  • 2 łyżki masło
  • 1 łyżka zielony pieprz z zalewy
  • mała cukinia

Polędwicę oczyścić, pokroić na porcje. Na rozgrzanym oleju z dodatkiem łyżki masła usmażyć polędwicę ze wszystkich stron, odstawić w ciepłe miejsce (nie do piekarnika, by nie wyschła).

Z patelni zlać tłuszcz, wlać wino, doprowadzić do wrzenia i dodać osączony z zalewy pieprz, doprawić solą. Sos gotować do zgęstnienia na wolnym ogniu.

Cukinię umyć, nie obierać, pociąć na szerokie długie plastry. Polędwicę pokroić na porcje i każdą owijać plastrami cukinii. Podawać z sosem, ozdobić gałązkami świeżego rozmarynu i zielonym marynowanym pieprzem.

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy