Reklama

Zapiekanka z tuńczykiem

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • jajko
  • sól, pieprz
  • pół szklanki śmietanki 30%
  • koperek
  • 3 duże jajka
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • czerwona papryka
  • cytryna
  • 2 puszki tuńczyka w dużych kawałkach

Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i zmielić lub przetrzeć przez sito. Dodaç mąkę, jajko, sól i dokładnie wyrobić. Tortownicę wysmarować masłem oprószyć mąką.

Masę ziemniaczaną wyłożyć do tortownicy, wygładzić wierzch. Tuńczyka odsączyć z zalewy i wymieszać z pokrojoną papryką, wyłożyć na ziemniaki. Śmietankę zmiksować z jajkami, doprawić solą i pieprzem i zalać tuńczyka. Zapiekankę wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika, piec ok. 35 min.

Podawać z plasterkami cytryny i koperkiem.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy