Reklama

Ziemniaczanka z jabłkiem

Czas przyrządzenia: 10-30 minut
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • 600 g ziemniaków
  • 75 g śmietany
  • 30 g masła
  • 30 g tartego sera żółtego
  • pieprz
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 3 jabłka
  • 50 g polędwicy wędzonej
  • sól
  • 1 l bulionu

Ziemniaki obrać, jednego odłożyć, pozostałe pokroić w kostkę. Jabłko pokroić w ćwiartki. 2 ćwiartki odłożyć, resztę pokroić w kostkę. Cebule pokroić w kostkę.

20 g tłuszczu rozgrzać w garnku. Przesmażyć ziemniaki, cebule i jabłko. Wlać bulion i gotować 15 minut. Pozostałego ziemniaka i jabłko pokroić w drobną kostkę i usmażyć na maśle. Wlać 100 ml wody i gotować 5 minut. Zupę zmiksować, zaprawić śmietaną, doprawić solą i pieprzem.

Zupę rozlać do talerzy, dodać pokrojoną w paski polędwicę i kostki ziemniaków i jabłka. Posypać serem i natką pietruszki.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy