Reklama

Zupa brokułowa z kurczakiem

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • 2 łyżki masło
  • 1 łyżka mąka
  • kawałek seler
  • 1/2 szklanki gęsta śmietana
  • 40 dag pierś z kurczaka
  • 1/2 szklanki ryż
  • olej do smażenia
  • 1 ząbek czosnek
  • 1 duży brokuł
  • sól, pieprz
  • 1 sztuka marchew

Brokuł podzielić na różyczki, cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Marchewkę i seler obrać, umyć i zetrzeć. Piersi z kurczaka po oczyszczeniu i wysuszeniu pokroić w paseczki. W garnku na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę i czosnek, dodać marchewkę i seler, po chwili smażenia wsypać ryć. Jeszcze chwilę prażyć i zalać 1,5 l zimnej wody.

Na rozgrzanej patelni przesmażyć piersi z kurczaka i włożyć do wywaru. Gotować do miękkości ryżu. Do zupy dodać brokuły, po zagotowaniu ewentualnie doprawić solą i pieprzem, połączyć ze śmietaną wymieszaną z mąką.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy