Reklama

Zupa grzybowa

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • żółtko
  • 2 szklanki bulion warzywny
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • suszony lubczyk
  • 5 dag suszone borowiki
  • sok z cytryny
  • 1/2 szklanki gęsta kwaśna śmietana
  • 1 duży seler

Grzyby zalej wodą, odstaw na noc. Następnego dnia ugotuj, odcedź, pokrój w paseczki. Seler pokrój w plastry, skrop sokiem z cytryny, dodaj lubczyk, zalej gorącym bulionem warzywnym, gotuj około 30 minut. Następnie zmiksuj, przetrzyj przez sito.

Połącz z wywarem grzybowym, zagotuj, dopraw. Następnie zaciągnij śmietaną zmiksowaną z żółtkiem już nie gotuj. Do zupy włóż grzyby. Podawaj z groszkiem ptysiowym lun kluseczkami z piany z białek.

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy