Zupa krem z marchewki
Marchewki i ziemniaki obierz, umyj pod bieżącą wodą. Ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewki w talarki. Cebulę drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej. Włóż na nią cebulę, zeszklij. Dodaj marchewkę oraz ziemniaki, oprósz kurkumą oraz mielonym imbirem. Smaż 5-10 minut. W garnku podgrzej bulion, przełóż przesmażone warzywa. Gotuj tak długo, aż staną się miękkie. Po zagotowaniu odstaw na jakiś czas, by zupa przestygła. Zawartość garnka przelej przez sito. Warzywa zmiksuj na gładki mus blenderem i stopniowo dodawaj wywar, w którym się gotowały, aż do otrzymania pożądanej konsystencji zupy. Dopraw solą i pieprzem.
Zupę podgrzej, przelej do miseczek. Ze śmietanki lub jogurtu zrób oczy oraz usta, a z posiekanego szczypiorku - włosy. Podawaj ze słonymi krakersami, groszkiem ptysiowym albo grzankami.
Zobacz także: