Reklama

Zupa-krem ze szparagów

Czas przyrządzenia: 10-30 minut
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki Składniki na 4 porcje:

  • pieprz
  • 2 łyżki masło
  • 2-3 łyżki mąka
  • 1 duża cebula
  • 2 pęczki zielone szparagi
  • 1/4 szklanki śmietanka kremówka
  • sól
  • 3/4 l bulion warzywny

Szparagi umyj (nie musisz ich obierać) i odłam zdrewniałe końcówki (wystarczy zgiąć każdy szparag a sam się przełamie w odpowiednim miejscu). Odetnij czubki (ok. 5-6 cm) i odłóż je. Grubsze części szparagów włóż do garnka z wrzącą osoloną wodą i gotuj, aż będą miękkie (czyli 6-8 minut). Wyjmij łyżką cedzakową. Do garnka z wodą wrzuć czubki szparagów i gotuj je 2 minuty. Następnie włóż do miski z bardzo zimną wodą.

Cebulę drobno posiekaj. W rondlu roztop 1 łyżkę masła i zeszklij na nim cebulę. Gdy będzie już miękka, dodaj mąkę i smaż 2-3 minuty, cały czas mieszając. Rondel zestaw z ognia. Mieszając, stopniowo dolewaj gorący bulion. Następnie zagotuj. Do bulionu włóż pokrojone szparagi (kilka czubków odłóż do dekoracji) i rozdrobnij blenderem. Do zupy wlej śmietankę i jeszcze chwilę podgrzewaj, nie doprowadzając do wrzenia. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Reklama

Odłożone czubki szparagów przesmaż na pozostałym maśle. Zupę przelej do miseczek i udekoruj szparagami.

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy