Reklama

Zupa szafranowa

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • 3 łyżki masło
  • 0,2 kg mrożone małże
  • marchewka
  • 1 kieliszek wytrawne białe wino
  • pół pęczka pietruszki
  • 1 łyżka siekana cebula
  • sól, pieprz
  • 0,5 kg filety rybne
  • 1 łyżka mąka kukurydziana
  • 1/2 por
  • 1 szklanka śmietanka 30%
  • szczypta szafran

Małże rozmrozić, wodę z rozmrażania zachować. Rybę pokroić w kostkę. Pora pokroić w półplasterki, marchewkę w plasterki. W garnku na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać marchewkę, pora i szafran, smażyć 2-3 minuty i dodać małże, chwilę posmażyć i zalać winem.

Dodać 1 l wody, śmietanę i sok z rozmrażania małży. Gotować 10-15 minut, i po tym czasie dodać kostkę rybną. Po zagotowaniu zaprawić mąką kukurydzianą wymieszaną z 1/4 szklanki zimnej wody, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Reklama

Zupę podawać oprószoną siekaną natką pietruszki.

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy