Reklama

Zupa z soczewicy

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • 2 sztuki cebule
  • majeranek
  • 4 średnie marchewka
  • 3 łyżki koncentrat pomidorowy
  • 30 dag czerwona soczewica

Soczewicę umyć na sitku pod bieżącą wodą. Zalać wodą (3 litry), zagotować. Zdjąć zbierającą się pianę, dodać przyprawy. Gotować na wolnym ogniu. Marchewkę umyć, zetrzeć na tarce.

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Smażyć ją na rozgrzanym oleju, a kiedy się już zeszkli, dodać marchewkę. Smażyć, aż się przyrumieni. Zawartość patelni przełożyć do garnka z ugotowaną soczewicą.

Pomidory wraz z zalewą dodać do gotującej się zupy, gotować jeszcze kilka minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku majerankiem. Serwować gorące ze świeżymi ziołami.

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy