Żur z przepiórczymi jajeczkami
Ugotuj jajeczka na twardo. Obierz, rozetnij na połówki i ostrożnie wybierz żółtko, utrzyj z odrobiną wasabi. Ponownie umieść w zagłębieniach białka. Połówki jajek złóż tak, aby powstało całe jajko, zwiąż pędami sparzonego szczypiorku. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, ugotuj w posolonej wodzie, odcedź.
Boczek zalej wodą, dodaj pietruszkę, seler i cebulę, ugotuj do miękkości. Z wywaru wyjmij boczek i warzywa. Mieszając powoli dolewaj zakwas. Zagotuj, dopraw roztartym czosnkiem, kminkiem, majerankiem i pieprzem. Następnie dolej śmietankę. Zagotuj włóż ziemniaki i pokrojony podsmażony boczek. Zupę rozlej do bulionówek. Do każdej włóż przepiórcze jajeczko.