KUCHNIA | Środa, 27 maja 2020 (10:59)
Nawet gdy gotowanie sprawia przyjemność, długie stanie w kuchni może prządnie zmęczyć. Podpowiadamy, jak ułatwić sobie niektóre czynności, aby zyskać więcej czasu dla siebie i bliskich.
1 / 5
Przyrządź idealne jajko Aby sadzone jajko nie rozlało się po patelni i nie przypaliło na brzegach, wbij je do ramki z papryki. Przetnij warzywo na pół, a następnie odetnij 2-centymetrowy pierścień. Rozgrzej na patelni trochę masła, połóż krążek papryki i wlej do niego rozbite jajko. Posyp przyprawami, zmniejsz ogień pod patelnią i usmaż. Jeśli chcesz, aby żółtko także się ścięło, przykryj patelnię pokrywką. Możesz również odwrócić ścięte od spodu jajko w papryce na drugą stronę. Jako wygodne ramki do sadzenia jajek sprawdzą się także krążki dużej cebuli. Jajka przygotujesz też w kromce pieczywa (najlepiej tostowego). Wytnij w niej otwór zwykłą szklanką. Podsmaż z jednej strony na patelni. Odwróć i wbij do środka jajko.
Źródło: 123RF/PICSEL