KUCHNIA | Środa, 14 października 2020 (10:22)
Kiedyś było łatwo - wystarczyło wejść do kawiarni i powiedzieć: "proszę czarną" albo "proszę z mlekiem". Teraz takiemu zamówieniu towarzyszą pytania pomocnicze: arabica czy robusta? Kenia czy Gwatelama? A może Brazylia? Nie warto zbywać ich wzruszeniem ramion. Podstawowa wiedza o tym, czym różnią się rodzaje kawy, pozwola jeszcze bardziej cieszyć się tym aromatycznym napojem.
1 / 7
Czynników mających wpływ na to, jak smakuje kawa, jest wiele, od pogody począwszy, a na rodzaju ziaren skończywszy. Najważniejszym zdaje się jednak być lokalizacja plantacji, z której pochodzi kawa. To tzw. terroir, czyli charakterystyczna dla danego miejsca kombinacja warunków geologicznych i klimatycznych. – Zrozumienie, skąd biorą się nuty owocowe w kawach etiopskich albo czekoladowe w kawach brazylijskich, pozwala nam czerpać więcej frajdy z picia kawy – mówi Marcin Rusnarczyk, mistrz Polskich baristów i dyrektor sprzedaży Etno Cafe, polskiego producenta kawy kraftowej. Zerknijmy więc na ten krótki, kawowy niezbędnik.
Źródło: 123RF/PICSEL