KUCHNIA | Wtorek, 3 listopada 2020 (15:02)
Te szlachetne trunki od wieków są częścią polskiej tradycji. Starannie przygotowane w warunkach domowych cieszą doskonałym smakiem, a spożywane z umiarem przynoszą korzyści zdrowotne.
1 / 6
Choć istnieją nalewki np. korzenne, które można przygotowywać przez cały rok, kalendarz nastawiania tych trunków jest dość bezwzględny. Korzystając z owoców sezonowych, młodych orzechów czy pędów drzew musimy dbać o to, by nie przegapić terminów zbioru. O tej porze roku wciąż można przygotowywać doskonałe nalewki z gruszek i śliwek, ale wielu fascynatów nalewek z niecierpliwością czeka na pierwsze przymrozki. To właśnie po nich następuje najlepszy moment na zbiór niektórych owoców stanowiących bazę najbardziej cenionych polskich nalewek. Osoby, które nie chcą czekać do przymrozków, często zbierają surowiec wcześniej i przemrażają go w zamrażalniku.
Źródło: 123RF/PICSEL