Reklama

Dieta cukrzycowa

Leczenie cukrzycy to regularne zażywania leków obniżających poziom cukru we krwi oraz dieta cukrzycowa, która powinna być odpowiednio dobrana i co istotne - niskokaloryczna.


Zasady diety cukrzycowej

Zasady te pokrywają się ze zasadami zdrowego odżywania. Najlepszym sposobem dobrania diety jest indywidualna konsultacja z dietetykiem, który ustali zasady odżywania, biorąc pod uwagę takie czynniki, jak: wiek, płeć, aktywność fizyczną, masę ciała, wzrost oraz inne choroby.

Najważniejszymi zasadami są:

- jedzenie małych posiłków w krótkich odstępach czasu,

- zwiększenie ilości ryb w diecie,

- wykluczenie z diety alkoholu i słodyczy,

- dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 6g,

- spożywanie dużej ilości warzyw i owoców, najlepiej surowych.

Reklama

Dieta dla cukrzyka

Powinna pokrywać zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, mineralne i witaminy. Posiłki należy przyjmować w miarę regularnie od 4 do 5 razy dziennie, zaś w cukrzycy typu jeden jeszcze częściej. W jadłospisie cukrzyka mogą znaleźć się chudy drób, wołowina, cielęcina, chude wędliny i mleko, jego przetwory oraz jaja. Dobrze jest ubogacić dietę w kompleks witamin.

Czego unikać w diecie cukrzycowej?

Przede wszystkim tłuszczów nasyconych, pochodzenia zwierzęcego. Dobrym rozwiązaniem jest zastąpienie masła i smalcu olejami pochodzenia rybiego.


 

Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: cukrzyca
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy