Kwas foliowy (fołicyna)
Kolejna witamina z grupy B. Bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych DNA i RNA, przez to jest ważna dla wzrostu i rozrodczości oraz w tworzeniu krwinek czerwonych, stymuluje produkcję kwasu solnego w żołądku i pobudza apetyt. Pomaga w pracy wątroby i mózgu.
Zalecenia: anemia złośliwa, zmęczenie, choroby serca, prewencja uszkodzeń płodu, niedoczynność nadnerczy, łysienie, miażdżyca, zapalenie stawów, łuszczyca.
Przyczyny niedoboru: spożywanie w nadmiarze alkoholu, kofeiny, cukru, stres, stosowanie sulfonamidów, estrogenowej terapii zastępczej.
Objawy niedoboru: siwienie włosów, niski wzrost, obrzęk języka, anemia, osłabienie pamięci, bolesne pęknięcia w kącikach ust.
Objawy toksyczności: u większości ludzi nie występują. Zawartość w pokarmach: warzywa z zielonymi liśćmi, szpinak, wątroba, mięso, ziarna zbóż.
Zawartość w roślinach leczniczych: lucerna, gwiazdnica, melisa, pietruszka, pokrzywa.
Równowaga hormonalna, Melinda Bonk, Klub Dla Ciebie